Pokrajino severno od Blatnega jezera na Madžarskem je v davni preteklosti preoblikovala vulkanska dejavnost. Ostali so številni pojavi in zanimivi vulkanski stožci, ki sodijo med najlepše v Evropi. Spominjajo na tiste iz Afrike med katere sodi tudi najvišji vrh Kilimandžaro. Ker je od aktivnega delovanja madžarskih vulkanov minilo že veliko časa, so danes po njihovih pobočjih in na vrhove speljane enkratne planinske poti. Ptujski planinci vas vabimo, da skupaj odkrijemo nekaj najlepših planinskih poti na tem območju, hkrati pa spoznamo zanimivosti sosednje države Madžarske in Blatnega jezera. Letos pa se bomo podali še na nove poti, prvič po poteh Sebastiana Kneippa, zdravilca iz 19. stoletja, ki je razvil posebne metode na področju naravne medicine za ohranjanje zdravja. Temeljijo na vodi, zeliščih, prehrani, gibanju in duševnem ravnovesju.

Udeleženci izleta se zberemo v petek, 23. marca 2018 ob 6. uri na železniški postaji Ptuj (odhod avtobusa iz Poljčan ob 5.10 uri), od koder se bomo s posebnim avtobusom popeljali skozi Körmend do mesta Vasvar. Prvi dan bomo planinarili po Kneippovi pohodni poti, ki se nahaja v okolici mesta Vasvar. Popoldan se bomo odpravili v kraj Zalakaros ter se nastanili v Hotelu MenDan, kjer bomo užili pravo madžarsko večerjo. Seveda bomo zaplesali ob živi glasbi in še kaj. Po lanski odlični izkušnji v hotelu, nam zagotovo ne bo dolgi čas.

V soboto nas bo pričakal okusen madžarski zajtrk, nato nas bo pot vodila na vulkanske stožce severno od Blatnega jezera. Z vrha bomo uživali v širokem razgledu na Blatno jezero in okoliško pokrajino. Spoznali pa bomo še nekaj zanimivih vsebin na tej planinski poti. Popoldan pa nas čaka še spoznavanje in degustacija odličnih madžarskih vin. Sledila bo večerja v hotelu in druženje.

V nedeljo se bomo po zajtrku podali do vasice Lovaszi, ki se nahaja na madžarski strani Lendavskih goric. Po planinski poti bomo najprej obiskali obmejne zaselke vasi Lendvadedes, nato pa se povzpeli na najvišji vrh Lendavskih goric z imenom Nagy Tenke (333 m). Pot bomo nadaljevali čez Piramido do razglednega stolpa Vinarium, od koder se odpira razgled na štiri države. Popoldan pa obvezen postanek v Prekmurju. V Ptuj se bomo vrnili do 19.30 ure.

Opremite se planinsko (planinski čevlji, topla obleka, nahrbtnik) in vremenu primerno. V hotelu imajo bazene s termalno vodo, zato ne pozabite kopalk.

Hrana iz nahrbtnika in v hotelu. NE POZABITE NA OSEBNI DOKUMENT.

Strošek znaša 129  EUR.

Prijave z vplačili sprejemamo v društveni pisarni do torka, 6. marca 2018 oziroma do zasedbe 39 prostih mest izleta. Ob prijavi vplačate 60 EUR akontacije, preostanek pa do 14.3.2018.

 

 

Vodil bo Uroš Vidovič s sovodniki.