DATUM: 28. in 29. julij 2018

IZHODIŠČE: Aljažev dom v Vratih (1000 m)

SESTOP: Rudno polje (1347 m)

PRENOČITEV: Triglavski dom na Kredarici (2515 m)

TURA:

Kot vsa prejšnja leta, se bomo ptujski planinci odpravili na vsakoletni pohod na najvišji vrh Slovenije. Pohod večinoma pričnemo pri Aljaževem domu v Vratih, ki leži na nadmorski višini 1000m. Spotoma se bomo zaustavili za skupinsko sliko pri spomeniku planincem v vratih (čas za skupinski posnetek) ter nadaljevali pot po dolini do snežišča pri katerem se ločita poti za na Luknjo ter naša pot proti Pragu. Ob pričakovanih počitkih se bomo naužili prijetnega planinskega zraka ter si spočili oči na naše dvatisočake, ki ležijo okrog te ledeniške doline. Večji počitek, z možnostjo toplega obroka, bomo imeli v Domu Valentina Staniča (2332m). Pri počitku bomo opazovali trume pohodnikov, ki se bodo pomikale po grebenu med Malim Triglavom ter vrhom. Po počitku bomo nadaljevali pot preko Rži (2538m). Vrh se nahaja med Kredarico in Rjavino. Z vrha je lep razgled na Triglav, Begunjski vrh, Vrbanove špice, Rjavino in na gore nad dolino Krmo in Velim poljem. Po cca pol ure hoje bomo dosegli Triglavski dom na Kredarici (2515m), ki je pri nas najvišje stoječa planinska postojanka. Privoščili si bomo prijeten počitek, krepko malico oziroma večerjo ter se sprehodili okrog doma s prelepimi pogledi na zahajajoče sonce.

Naslednji dan se bomo vremenu primerno pravočasno vstali, se opremili za vzpon po zavarovani plezalni poti (čelada, samovarovalni komplet) ter nadaljevali našo osvajanje Triglava. Na vrhu bomo, če nas bo vreme poslušalo, uprizorili planinski krst prvopristopnikov. Nagradili jih bomo s prelepim razgledom na gore, katere se vidijo okrog Triglava pa tudi kaj drugega se bo prileglo. Počitek bo hitro minil in mi se bomo spustili po grebenu do našega naslednjega postanka in to je Dom Planika pod Triglavom (2401m). Tukaj bomo pospravili opremo za hojo po zelo zahtevnih planinskih poteh v nahrbtnike, si privoščili krepko malico in nadaljevali pot do Vodnikovega doma na Velem polju (1817m). Pri tej postojanki si privoščimo pravo pristno planinsko vodo. Po počitku pa nadaljujemo pot ob Toscu, zraven občudovali, na določenih mestih, rdeče murke in planike, ter preko Studorskega prevala (1892m) dosegli studenec pri katerem obvezno počivamo. Še malo hoje po gozdu pa bomo zaključili pot na Rudnem polju (1347m). Po prijetnem in osvežujočem počitku ter vseh opravilih, ki nas čakajo pri zamenjavi opreme, se bomo odpravili proti domu, ki ga bomo dosegli v poznih večerni urah.

ODHOD: v soboto ob 4. uri zjutraj izpred železniške postaje na Ptuju

PRIHOD: v nedeljo v večernih urah

STROŠEK IZLETA: 53 EUR

ROK PRIJAVE: torek, 24. julija 2018 v pisarni PD PTUJ do zasedenosti avtobusa.

Obvezno ob prijavi navesti telefonsko številko (ob možnosti, da izlet odpade) ter število predhodnih vzponov na Triglav (da imamo možnost predhodne priprave diplom za prvopristopnike).

Plačilo stroška izleta na TRR –ali v pisarni društva.

OPREMA: Potrebna je oprema za visokogorje (dobri planinski čevlji, samovarovalni komplet, oblačila, čelada, obvezna zaščita proti soncu in dežju, sončna očala, pohodne palice, hrana, voda,….). Hrana ali kak priboljšek iz nahrbtnika. Lahko pa se okrepčamo v kočah, kjer nam postrežejo z okusno hrano.

IZLET VODI IN ORGANIZIRA: Jože DAJNKO s sovodniki

INFORMACIJE: na sedežu Planinskega društva in pa pri vodji izleta tel. 040 754 499.