Ptujski planinci vas tokrat vabimo na planinske poti in vrhove jugozahodne Saške in severne Češke. Pokrajino krasijo obširni gozdovi ter reke in potoki, nad katerimi se dvigajo poljane s prekrasnimi razgledi. Najprej se bomo ustavili na Južnem Češkem v okolici mesta Češke Budejovice, nato pa bomo planinarili na območju najznamenitejšega zdraviliškega mesta Karlovy Vary. Na območju nemške dežele Saške se bomo nastanili v najvišjem mestu te dežele, Schönecku, od koder bomo raziskovali bližnjo in daljno okolico. Med našim planinarjenjem bomo obiskali Vogtland areno s skakalnicami v kraju Klingenthal. Ob povratku domov pa bomo planinarili še v kraju Mödlareuth.

Udeleženci planinarjenja se zberemo v soboto, 23. junija 2018 ob 6.00 uri na železniški postaji Ptuj, od koder se bomo popeljali skozi Gradec in Linz do kraja Vrabče. Prvi dan bomo planinarili na območju Blanskega lesa in sicer se bomo povzpeli na vrh Kluk (741 m), od koder se odpira lep pogled po Južni Češki. Čez Švelhan in Skalko bomo pot nadaljevali do starodavne vasice Holašovice, ki je na seznamu UNESCO. Seveda bomo poskusili češko pivo in se nato podali v mestece Netolice, kjer se bomo nastanili v Hotelu Ryhta.  Bivanje v dvoposteljnih sobah in večerja.

V nedeljo nas bo pričakal okusen zajtrk, nato nas bo pot vodila mimo mesta Plzen v svetovno znano zdravilišče Karlovy Vary. Planinarili bomo po hribovju nad mestom. Najprej se bomo povzpeli na vrh Otova Vyšina (603 m), nato pa pot nadaljevali do Goethejevega razgledišča. Seveda se bomo sprehodili po starem delu mesta, kjer se je nekoč sprehajalo evropsko plemstvo. Po prijetnem planinskem dnevu v Karlovyh Varyh, se bomo popeljali v Nemčijo in se nastanili v mestu Schöneck. V IFA hotelu**** nam bo zagotovo prijala večerja in še kakšen skok v bazen.

V ponedeljek nas bo pot po zajtrku najprej vodila po znameniti Kammweg in evropski pešpoti E3 do jezera Muldenberg. Ob nekdanji drči za spravilo lesa bomo pot nadaljevali v mestece Klingenthal, kamor se bomo spustili z razglednega hriba Mitelberg. Nato bomo obiskali nordijsko središče Vogtland Arena s skakalnicami, kjer je zmagal tudi Peter Prevc. Sledil bo povratek v hotel.

V torek bomo po zajtrku planinarili proti kraju Markneukirchen, kjer se nahaja eden najpomembnejših glasbenih muzejev v Evropi. Na ogled je preko 1600 instrumentov iz celega sveta. Po ogledu se bomo vrnili nazaj v Schöneck in se povzpeli na mestno razgledišče Alter Söll. Sledila bo večerja in seveda obisk wellnesa.

Sredo bomo pričeli z zajtrkom, nato pa se bomo podali do deželne tromeje med Saško, Turingijo in Bavarsko. Planinarili bomo ob nekdanji železni zavesi do vasice Mödlareuth, ki jo je zloglasna meja med Zahodno in Vzhodno Nemčijo razdelila na polovico. Po padcu železne zavese so v tej simbolični vasi uredili muzej na prostem z imenom Deutsch – deutsches Museum (nemško – nemški muzej). Po ogledu, se bomo pričeli vračati proti Sloveniji. Pot nas bo tokrat vodila mimo Regensburga in Passaua proti Mariboru. V Ptuj se bomo vrnili v večernih urah.

Opremite se planinsko (planinski čevlji, topla obleka, nahrbtnik) in vremenu primerno.

Hrana iz nahrbtnika in v hotelu.

Strošek planinarjenja po deželi Saški in Karlovyh Varyh znaša 297 EUR. Vse dodatne informacije v pisarni PD Ptuj. Doplačilo za ogled muzeja v Markneukirchu je 4,5 EUR, poravna vsak sam v samem muzeju. Možnost doplačila za enoposteljno sobo 9 EUR po osebi na nočitev.

Prijave z vplačili sprejemamo v društveni pisarni do 30. maja 2018 oziroma do zasedbe prostih mest izleta. Ob prijavi vplačate 120 EUR akontacije, preostanek pa do 9.6.2018.

 

Vodil bo Uroš Vidovič s sovodniki.